- oplysninger om danske film
24. Apr 2014
 
 

Valhalla (1986)

I de gamle nordiske gudesagn forbandt regnbuebroen Bifrost menneskenes land, Midgård, med gudernes land, Asgård, hvor borgen Valhalla ligger. Hinsides Asgård findes Udgård, hvor de troldske jætter bor.

En aften, hvor vikingedrengen Tjalfe fra Midgård hugger brænde, forkynder et voldsomt uvejr, at den mægtige tordengud Thor er på vej. Thor og hans ledsager, den listige Loke, beslutter at overnatte hos Tjalfes familie ? til stor henrykkelse for Tjalfe, der beundrer helten og krigeren Thor. Tjalfes lillesøster Røskva bliver ganske forfærdet, da Thor dræber en af sine geder for at spise den til middag. Thor beder menneskene om at passe godt på gedens afpillede knogler, men den luskede Loke lokker Tjalfe til at brække en af dem for at få fat i marven. Næste morgen, da Thor med sin magiske hammer vækker geden til live igen, er dyret blevet halt. Tjalfe tager ansvaret for fadæsen og bliver som straf taget med for at tjene Thor i Valhalla.

På vejen op ad regnbuen Bifrost opdager Tjalfe, at lillesøsteren Røskva har sneget sig med ved at gemme sig i Thors vogn. Da de ankommer til Thors hjem, sætter hans kone Sif dem i sving med alskens huslige gøremål, lige fra at feje gulv til at skifte bleer på gudeparrets nyfødte tvillinger. I Thors hjem møder de også et lille jættebarn fra Udgård, Quark, som Loke, der også bor i huset, har taget med hjem. Quark driller imidlertid Sifs tvillinger, og hun truer med at forlade hjemmet, hvilket gør Thor meget vred: Han spreder torden og lynild og efterlader et forfærdeligt rod, som Loke giver Tjalfe og Røskva besked på at rydde op.

For Røskva, der er træt af at blive kostet rundt med, er dette den berømte sidste dråbe, og sammen med Quark flygter hun gennem et vindue for at opsøge gudernes konge, den en-øjede Odin, og klage over den uretfærdige behandling. Ravnene Hugin og Munin fører dem til tronsalen, hvor Odin sidder fordybet i et spil skak med Mimer ? eller nærmere bestemt Mimers afhuggede hoved, som Odin med sin trolddom har forhindret i at dø. Røskva fremsætter sin klage, men Quark ødelægger det hele ved at begynde at drille de levende skakbrikker og spille bold med Mimers hoved. Derefter smider Odin de to på porten.

Uden for porten venter Tjalfe. Han har på dette tidspunkt meget lidt tilovers for Quark, som efter hans opfattelse er skyld i alle deres ulykker. Men Tjalfe bliver dog jættebarnet blidere stemt, da den lille kraftkarl hjælper ham og Røskva med at bygge et træhus ude i skoven, hvor børnene har besluttet sig for at slå sig ned for at undgå yderligere ballade med de voksne. Men Thor, der savner sine tjenestefolk, finder dem og kræver af Loke, at han skal bringe Quark tilbage til jætterne. Thor, Loke, Quark, Røskva og Tjalfe begiver sig af sted til Udgård.

Jætternes konge, Udgårdsloke, er dog ikke særligt interesseret i at tage Quark tilbage og foreslår derfor Thor, at en kappestrid skal afgøre, hvem der skal beholde ?den lille rotte?. Dysten begynder med en spisekonkurrence mellem Loke og en jætte. Den, der først får spist sig igennem et trug fyldt med bjerge af mad, har vundet. På trods af en ihærdig indsats taber Loke, og det samme gør Tjalfe i dystens anden disciplin, en løbekonkurrence, som bliver vundet af en lynhurtig jætteknægt.

Da Thor kræver at deltage i dysten, udfordrer Udgårdsloke ham til at tømme det store drikkehorn i ét drag. En umulig opgave, eftersom Udgårdsloke uden Thors viden har forbundet hornet med havet. Den næste udfordring, at løfte jættekongens kat fra gulvet, viser sig også uigennemførlig. Da Thor derefter insisterer på at komme til at kæmpe med en af jætterne, bliver han stillet over for Udgårdslokes mor, som ifølge sønnen er ?meget stærk?. Men Thor nægter at slås med en kvinde og byder hende i stedet op til en dans, der hurtigt forvandles til et mareridt for Thor, som under store pinsler sygner hen og til sidst segner død om på gulvet.

Tjalfe falder grædende på knæ ved den livløse Thors side... Men eftersom guder jo lever i kraft af menneskers tro, puster Tjalfes ønskekraft liv i tordenguden, der begynder at trække vejret og atter vågner op.

Thor og hans venner har dog tabt dysten og er nu nødt til at beholde Quark ? til stor glæde for Røskva, der er kommet til at holde meget af den lille jætte. Men under den efterfølgende fest fortæller Tjalfe til Thor og Loke, at jætterne har snydt sig til sejren. Den altfortærende jætte, som spiste hurtigere end Loke, var Ilden, den hurtigløbende knægt var Tanken, den tunge kat var Midgårdsormen, og Udgårdslokes mor var Ælde ? som selv guderne er underkastet.

Thor og Loke lægger nu en plan for at narre jætterne, og da de næste morgen forlader Udgårdsloke, er det i selskab med en høne, som Lokes trolddom har fået til at ligne Quark. Den rigtige Quark har de spærret inde. Udgårdsloke erkender, at han er blevet overlistet og lover at beholde Quark.

Da Thor og de andre er kommet hjem, overrækker han taknemmeligt et sværd til Tjalfe. Røskva lister bedrøvet ud ad bagdøren, for hun savner Quark. Stor er derfor hendes glæde, da hun ude i skoven opdager, at Quark er stukket af fra Udgård og venter på hende i træhytten.

Producent: Swan Film Production A/S

Instruktør: Peter Madsen
Manus: Peter Madsen / Henning Kure efter tegneseriealbum af Peter Madsen (1977)
Musik: Ron Goodwin / Bent Hesselmann / Jussi Henry Olsen / Børge Ring

Stemmer:

 • Dick Kaysø
 • Preben Kristensen
 • Laura Bro
 • Marie Ingerslev
 • Nis Bank-Mikkelsen
 • Benny Hansen
 • Olaf Nielsen
 • Thomas Eje
 • Claus Ryskjær
 • Kirsten Rolffes
 • Jesper Klein
 • Susse Wold
 • Percy Edwards

  Premiere: 10-10-1986

  Findes på: VHS - DVD
  Udgiver og med tilladelse fra: Sandre Metronome

  Vurdering:
  Dansk Film Skat 3

 • Tilføjet:  Fredag, 18. Jul 2003
  Anmelder:  Dansk Film Skat
  Bedømmelse:
  hits: 1871
   

  Annonce

  Annonce

  Annonce

  Find os på ..